Bengt Carlson (maj 2008)

Bengt32Det är svårt att tro det, men nu har han fyllt 70, pipmakaren och vice ordföranden i Svenska Pipklubben Bengt Carlson. Tillsammans med pipmakarna Anders Nilsson och Martin Vollmer besökte jag Bengt i hans hem på högtidsdagen, och som vanligt då vi träffas blev det en härlig stund med mycket prat om pipor och andra av livets väsentligheter.

Inför högtidsdagen hade jag gett Anders och Martin i uppdrag att utveckla en variant av ”The Globe” som kunde passa Bengt. Eftersom Bengt föredrar ganska små pipor, som dessutom helst ska vara lite böjda för att ligga bekvämt i munnen, är den ursprungliga versionen av Globen inte riktigt i hans stil. Det känns säkert lite extra pressande att göra en pipa åt en annan pipmakare, men jag tycker Anders och Martin lyckades fantastiskt bra med sitt uppdrag. Förhoppningsvis kommer Bengt framöver att då och då lägga någon av sina egna pipor åt sidan och röka ett stopp i denna specialversion av ”The Globe”.

Bengt30Som framgår av bilden är pipan utrustad med en silverring med Bengts initialer ingraverade. För att matcha pipan hade Anders och Martin gjort en pipstoppare, även den med silverring. Denna uppvaktade de Bengt med tillsamman med en assymetrisk ”nose-warmer”, en pipa som även den bör passa Bengt.

Vi önskar Bengt all lycka i framtiden och hoppas att han under lång tid framöver ska fortsätta att skapa sina fantastiska pipor.

Bengt31

Jan Andersson