Rökringar

rr_logo

Tidskriften Rökringar grundades 1992 och är en tidning för medlemmar i Svenska Pipklubben. Den utkommer fyra gånger om året, i februari, maj, september och november. Varje nummer omfattar minst 24 sidor och innehåller artiklar om pipor, pipvård, presentationer av pipmakare, recensioner av tobakslitteratur, bedömningar av tobak, kåserier, brev från medlemmar och mycket annat. Genom det breda internationella kontaktnät klubben har, får Du också upplysningar om vad som händer i pipklubbar och inom tobaksbranschen världen över.

Ur arkivet:
Här kan du läsa några äldre nummer av Rökringar.
RR63
RR64
RR65

Rökringar nr. 126 (September 2022)

Piporna på omslaget till detta nummer är våra nya klubbpipor, tillverkade av Tom Eltang. Mer information och bilder inne i tidningen.

Vi har en artikel om en humoristisk man som driver ett kafferosteri i Laholm. Han har konstruerat en pipa som värms upp med en liten stormtändare och i vilken man kan brygga en kopp kaffe.

Johan Hedborg visar några rariteter ur sin stora samling av antika pipor och Olov Andersson berättar om lite annorlunda företeelser i samhället.

Efter att ha varit inställd några år på grund av pandemin var International Pipe Show i Chicago tillbaka. Vi visar bilder från detta evenemang och några pipor Vollmer & Nilsson tog med sig dit. Det kan tilläggas att ingen av piporna gick tillbaka till Sverige.

Den svenske konstnären Ralle Perera har skickat oss två vackra teckningar och vi har även några utdrag ur en svensk deckare, vilken innehåller en hel del piprökning.

En av de stora pionjärerna inom dansk piptillverkning, Gert Holbek, avled den 7 maj i en ålder av 93 år.  Saknaden efter honom är djup. Vi minns våra trevliga möten med honom och visar några av hans pipor.

Vår pipauktion hölls i juni efter några års uppehåll. Det blev ett mycket lyckat event och alla 79 pipor som bjöds ut till försäljning fick nya ägare.

Vi har också några tobaksrecensioner samt några tidningsklipp, denna gång från 1989.

Din redaktör

 

Rökringar nr. 125 (Maj 2022)

Det grymma kriget i Ukraina har lett till enormt lidande och många försöker göra vad de kan för att hjälpa det ukrainska folket. Pipmakare är inget undantag. På initiativ av Nanna Ivarsson har flera pipmakare donerat pipor som sålts på e-bay och pengarna har använts för att hjälpa kollegor i Ukraina. 

En dag, när jag sorterade några böcker i bokhyllan, hittade jag John Dickson Carrs biografi om Sir Arthur Conan Doyle och började läsa om delar av den. Boken publicerades 1950 och författaren fick flera utmärkelser för den. Det belyser verkligen vilken mångsidig man Conan Doyle var. 

Min gode vän Rick Newcombe tipsade mig om en annan bok, The Memoires of Stockholm Sven, som han hade funnit vara mycket intressant. Det är en charmig historia som utspelar sig på Svalbard, Norge. Det är inte en pipbok i vanlig mening, men det finns en hel del om piprökning i den. Rekommenderas! 

Barling är ett av de äldsta engelska pipmärkena, som går tillbaka till 1812, med en lång och intressant historia. Deras pipor har inte funnits på den svenska marknaden på många decennier, men nu har det förändrats. Det tyska företaget Kropp har köpt rättigheterna och startat en produktion. Det är främst inriktat på den tyska marknaden, men några av dem importeras också till Sverige. 

Det är flera år sedan sist, men nu utlyser vi en ny pipmakeritävling. För att delta får du inte ha sålt några pipor yrkesmässigt. Förborrade block kan beställas från vår klubb och de levereras av Tom Eltang.

Årets danska mästerskap arrangerades i mars efter två års uppehåll. Vi har en rapport från detta. Och vi har en diskussion om problemen med att borra en ny tapp för en amatör. Johan Hedborg har också plockat ut några rariteter ur sin stora samling. Omslagsbilden kommer från denna artikel.

Vi uppmärksammar också vad som skrevs i vår tidning för 25 år sedan och vi har tittat i gamla klippböcker från 1988. 

Vi har även ett utdrag ur en kriminalroman, där det förekommer mycket piprökning och några kåserier av vår flitige författare Olov Andersson. 

Rökringar nr. 124 (Februari 2022)

Pipan på omslaget är gjord av James Upshall i England och inköpt hos Bonds i London år 2001.

Vi hörde för många år sedan om en fabrik som hette Skånska Pipfabriken. Fabriken var nedlagd och vi kunde inte hitta någon information om verksamheten. Nu, många år senare, fick vi kontakt med mannen som ägde fabriken och vi har fått höra hela historien om detta.  

Att putsa silver med cigarraska är en välkänd metod. En av våra danska medlemmar kom med lite roande synpunkter på hur man kunde gå tillväga för att göra det så trevligt som möjligt. 

Ben Rapaport har gett ut en ny bok, den nionde i ordningen. Titeln är An Intimate History of the Tobacco Industry 1850-1920. Det är ett enormt research-arbete som ligger bakom denna bok, som handlar om allt, absolut allt, som hände inom pip- och tobaksbranschen under åren 1850–1920. Boken är på drygt 300 sidor och kan beställas genom ett mejl till: ben70gray@gmail.com.  

Som vanligt ser vi tillbaka på vad som skrevs i vår tidning för 25 år sedan. Vi konstaterar att tiderna har förändrats. Det året fick Arlanda flygplats ett nytt rökrum, inrett i engelsk pub-stil. Det är nu sedan länge försvunnet. Det publicerades också en lista över berömda piprökare på nätet och den ende svensk som fanns med på denna lista var en kvinna, Greta Garbo. Det var i filmen Ninotschka från 1939. Vi har en bild från filmen.

Detta år arrangerades också EM i Graz, Österrike, och vi rapporterar från utställningarna där. De intressanta möten vi hade vid detta evenemang har vi tidigare rapporterat om.

En av våra medlemmar berättar om sitt stora intresse för fågelfotografering och hur han kan sitta i timtal i gömslen för att avvakta rätt ögonblick. Då är pipan alltid ett gott sällskap.

Vi har också några kåserier av vår hedersmedlem, Olov Andersson samt intressanta utdrag ur en svensk deckare från 1949, där huvudpersonen ständigt röker sin pipa.

Då det gäller tidningsklipp är vi nu framme vid 1987, ett år som totalt dominerades av en enda gestalt, Sherlock Holmes. Det var nämligen 100 år sedan den första boken om mästerdetektiven kom ut, A Study in Scarlet. 

Detta och en hel del annat smått och gott finns att läsa i detta nummer av Rökringar. Skicka in en intresseanmälan så får Du senaste numret av Rökringar samt mer information om klubben utan några förpliktelser från din sida.

Rökringar nr 123 (november 2021)

Pipan på omslaget är gjord av Bruto  Sordini (Don Carlos Pipes) och formen kallas Melos. Bruto gjorde även en speciell klubbpipa åt oss år 2000 som finns avbildad i tidningen.

Författaren och illustratören Gunilla Bergström har gått bort. Hon är framför allt älskad för de 22 böcker hon skrivit om Alfons Åberg och hans pappa. En speciell sak är, att Alfons pappa alltid röker pipa. Vi visar en av hennes fantastiska illustrationer.

Författaren som har skrivit flest böcker inom vårt intresseområde är utan tvekan Benjamin  Rapaport. En ny bok av honom har just publicerats, och titeln är An Intimate History of the Tobacco Industry, 1850–1920. Vi väntar ivrigt på vår kopia och kommer med en recension av boken i nästa nummer.

Vad vet du om piptillverkning i Norge? För de flesta av oss antar jag att det börjar och slutar med Gudbrand Larsen i Lillehammer. Men det fanns så mycket mer, särskilt under andra världskriget och de därpå följande decennierna. I en omfattande artikel berättar Nils Ivar Agøy initierat om allt detta.

Som vanligt har vi tittat på vad som skrevs i vår tidning för 25 år sedan. Detta år firade Nordisk Tobakskollegium sitt 25-årsjubileum. I samband med detta tillverkades en speciell jubileumspipa av Søren Refbjerg, som vi givetvis också har en bild på.

Vi har tittat på en del tidningsurklipp från 1986. På den tiden avbildades välkända personer ofta med en pipa i munnen eller i handen. I dag är det helt annorlunda. Vi har bilder på en del kändisar från den tiden, journalisten, författaren och radioprataren Lars Ulvenstam, prins Bernard av Nederländerna, parlamentsledamoten Lord Manny Shinwell, musikern Giovanni  Jaconelli (som även hade en stor pipsamling) samt några bilder hämtade från annonser.

Vi har också bilder på tre vackra pipor av pipmakaren Poul Winsløw, ett flertal kåserier och ett kapitel ur boken My Lady Nicotine.

Detta och en hel del annat smått och gott finns att läsa i detta nummer av Rökringar. Skicka in en intresseanmälan så får Du senaste numret av Rökringar samt mer information om klubben utan några förpliktelser från din sida.

Rökringar nr 122 (september 2021)

Inledningsvis kan nämnas att pipan på omslaget är gjord av den danske pipmakaren Tom Eltang.

I början på detta sekel gjorde Ser Jacopo della Gemma i Italien en serie pipor som kallades Picta. Förebilderna till piporna hämtades från de många självporträtt Vincent van Gogh gjort och på nästan alla dessa porträtt har han en pipa i munnen. Totalt kom serien att bestå av 16 annorlunda och speciella modeller och vi har bilder på 4 av dem i detta nummer.

I oktober 2008 besökte den rumänske överbefälhavaren Sverige och hans värd var givetvis vår motsvarighet. Vid besöket var man bland annat på Lindholmens varv i Karlskrona, där man bland annat besökte repslageriet. Chef på detta var en av våra medlemmar, Lee Radehag, och han berättar utförligt om detta besök. Det visade sig nämligen att den rumänske överbefälhavaren var piprökare och vid en paus, efter att de båda överbefälhavarna tillsammans spunnit ett rep, bjöd Lee honom på en tobak från Solani, som den rumänske gästen uttryckte sitt stora gillande av. Lees artikel om besöket är rikligt illustrerad.

En av våra styrelsemedlemmar, Martin Jönsson, rapporterar om ett besök hos sin lokale tobakshandlare i Karlshamn. Vidare berättar er redaktör om hur han blev ägare till några långpipor och ett pipställ, daterat 1794.

Vi måste sorgligt nog meddela att en av veteranerna inom danskt pipmakeri, Søren Refbjerg, har avlidit i en ålder av 78 år. Søren har tillbringat hela sitt liv inom pipmakeriet och har bland annat gjort två klubbpipor för vår klubb. Han lämnar ett stort tomrum efter sig.

Även en annan av våra medlemmar, Sten Klang, har tyvärr lämnat oss. Sten blev bara 63 år och många av våra läsare har träffat honom, eftersom han var en flitig besökare på våra möten och även deltagit i ett antal internationella mästerskap.

Vår hedersmedlem, Olov Andersson, kåserar på ett roande sätt om olika företeelser i vårt moderna samhälle.

I dessa tider har de flesta möten varit inställda, men MGKK (Matteröds Gammeldansk Kapnismologiska Klubb) har under sommaren haft ett par möten utomhus. Vi har några bilder från dessa sammankomster.

Vi ser också tillbaka på vad som skrevs i vår tidning för 25 år sedan. Det är märkligt hur mycket som har förändrats under denna – trots allt – relativt begränsade tid.

Detta och en hel del annat smått och gott finns att läsa i detta nummer av Rökringar. Skicka in en intresseanmälan så får Du senaste numret av Rökringar samt mer information om klubben utan några förpliktelser från din sida.

Rökringar nr. 121 (maj 2021)

Den rådande pandemin fortsätter att begränsa våra liv och all verksamhet i vår klubb. Så detta nummer präglas av sådant som  hänt tidigare. Vi har dock ett mycket glädjande tillkännagivande att göra – vi har en ny svensk pipmakare – som dessutom redan etablerat sig på den internationella marknaden. Han heter Andreas  Persson  och självklart  har vi besökt honom.

Efter alla dessa år har vi varit tvungna att byta tryckeri för denna tidning. Soini Andersson, som hjälpt oss ända från starten, har bestämt sig för att med ålderns rätt gå i pension. Vi tackar honom för ett utmärkt samarbete under alla dessa år.

Olov Andersson är flitig skribent och han roar oss med ännu ett kåseri och Johan Hedborg, som nyligen gav ut sin bok Pip-Potpurri, har skrivit en artikel om sina antika sjöskumspipor.

Som vanligt tittar vi på vad som skrevs i vår tidning för 25 år sedan och er redaktör berättar om några minnesvärda möten.

Vi har ett nytt kapitel från My Lady Nicotine och även några roliga historier, förmedlade av en av våra läsare.

Idag är det ovanligt att kända personer visas på bild med en pipa i munnen. Tidigare var det tvärtom och vi har tittat på tidningsurklipp från åren 1980 – 1985.

Detta och en hel del annat smått och gott finns att läsa i detta nummer av Rökringar. Skicka in en intresseanmälan så får Du senaste numret av Rökringar samt mer information om klubben utan några förpliktelser från din sida.

                                                                                                                                                                                   

 

Rökringar nr 120 (februari 2021)

Pandemin fortsätter att komplicera våra liv och alla möten, auktioner och andra aktiviteter i vår klubb ställs in. Men trots det har vi några nya saker att rapportera.

Johan Hedborg har skrivit en hel del artiklar om antika och udda pipor i vår tidning. Dessa artiklar har nu samlats in i en bok som heter ”Pip-potpurri”. Boken gavs ut i december förra året, precis i tid till Johans 90-årsdag. De som önskar köpa boken kan kontakta sekreteraren på jan-pipa@outlook.com

Vi har också en ny amatörpipmakare, Mathias  Amnell, som berättar om hur han blev intresserad av pipor och hur han började med mycket enkla verktyg. Naturligtvis har vi bilder som visar några av hans vackra pipor.

Att tillverka en pipa är inte särskilt komplicerat, bara ett huvud och ett skaft krävs. Men varför inte göra det mer komplicerat om man kan? Vi har tittat på alla ansökningar som skickats till det amerikanska patentverket från 1858 till 1899. Alla dessa ansökningar finns samlade i två stora volymer på 1250 sidor, sammanställda av S. Paul Jung Jr. och publicerade i en begränsat upplaga 1987. Vi visar några av dessa komplicerade och ofta roliga patent.

Vi har också ett kapitel från My Lady Nicotine, lite om vad som skrevs i vår tidning för 25 år sedan och kåserier från tre av våra medlemmar om deras erfarenheter i pipvärlden.

Slutligen har vi historien om Gudbrand Larsens pipfabrik i Lillehammer

Rökringar nr. 119 (november 2020)

Pandemin fortsätter att komplicera våra liv och de flesta aktiviteter i vår pipklubb är inställda. Vi har dock nöjet att rapportera om två nya saker som inträffat sedan sist.

I Karlskrona har en stor arkeologisk utgrävning påbörjats och en komplett kritpipsfabrik från 18-talet har hittats.   Även ugnen var i ganska gott skick, vilket är unikt. Tyvärr har vi inte fått tillstånd att klättra ner för att se utgrävningen i detalj, men de är verkligen omfattande.

En av våra mest älskade svenska författare är Fritiof Nilsson Piraten (1895–1972), som med sina humoristiska berättelser och färgstarka gestalter fortfarande roar oss. Den mest kända illustratören av hans noveller och romaner är konstnären Alf Andersson. I en ny bok, som publicerades för några månader sedan, finns ett stort antal av Alfs teckningar och målningar. Vi har nöjet att visa några av konstverken i denna bok.

Alf är en hängiven piprökare och medlem i vår klubb. Han har tidigare underhållit oss med flera kåserier, vi har haft nöjet att visa några av hans konstverk och han har också skrivit en lång rad tobaksrecensioner. I detta nummer har vi en ny historia från honom, som handlar om när han i sin ungdom arbetade i ett sågverk. Berättelsen är rikligt illustrerad.

Som bekant är SAAB ett gammalt svenskt bilmärke. En av våra medlemmar kom över en pipa från Dunhill stämplad med bilfabrikens namn. Tydligen beställde SAAB en serie pipor från Dunhill som kallades ”The Dunhill Collection for SAAB”.

Vi berättar också om några aktiviteter i våra lokala klubbar och, som vanligt, ser vi tillbaka på vad som skrevs i vår tidning för 25 år sedan. Vi har också ett kapitel från boken My Lady Nikotin.

Detta och en hel del annat smått och gott finns att läsa i detta nummer av Rökringar. Skicka in en intresseanmälan så får Du senaste numret av Rökringar samt mer information om klubben utan några förpliktelser från din sida.

 

 

Rökringar nr. 118 (september 2020)

 

Den pågående pandemin fortsätter att prägla våra liv och även pipklubbens aktiviteter. Så i brist på nyheter fortsätter vi att berätta om en del som hänt i det förflutna och givetvis visar vi bilder på ett antal vackra pipor.

Som bekant har vi en omfattande produktion av tändstickor i vårt land. Det vanligast förekommande märket är Solstickan och pojken på etiketten ritades av Ture Nerman i början på förra seklet. Det var hans son som var förebild och detta är Sveriges (och kanske världens) mest reproducerade konstverk. Johan Hedborg berättar om Swedish Match och dess långa historia och han är verkligen rätt man att göra det, eftersom hans far var chef på en av deras fabriker.

Efter ett långt liv med pipor och tobak har jag bestämt mig för att berätta om en del minnesvärda upplevelser vid ett antal internationella evenemang. Inte minst om de ”levande legender” inom vårt intresseområde jag mött vid dessa tillfällen.

Som vanligt blickar vi tillbaka på vad som skrevs i vår tidning för 25 år sedan. Vi berättade då bland annat historien om hur Charles Rattray startade sitt tobaksblanderi i Perth i Skottland. Men vi berättade också om två nyutkomna böcker. Den ena handlade om vår första internationellt kända pipmakare, Jungfru Sophia Isberg (1819 – 1875). Vi visar också en bild på en av hennes vackra utsirade pipor. Den andra boken är av vår mest produktive författare inom vårt intresseområde, Walther Loewe. Den här boken berättar om alla piptobaker som producerats här i landet fram till 1995. Här finns också bilder på ett antal gamla tobaksförpackningar och även annonser som publicerades på den tiden.

Detta och en hel del annat smått och gott finns att läsa i detta nummer av Rökringar. Skicka in en intresseanmälan så får Du detta nummer av Rökringar samt mer information om klubben utan några förpliktelser från din sida.

Rökringar nr. 117 (maj 2020)

Den vackra pipan på omslaget till detta nummer är gjord av pipmakaren Jonas Rosengren i Halmstad och växten i bakgrunden är en blommande lav.

Vi har mycket få nyheter att berätta den här gången eftersom alla möten och evenemang har varit inställda. Dock har vi en nyhet av det sorgliga slaget. Journalisten och författaren Walter Loewe har avlidit i en ålder av 94 år. Genom sin omfattande forskning om allt son har att göra med tobak och tobaksbruk i Sverige att göra och de många böcker han skrivit i ämnet, har han betytt mer än någon annan för att dokumentera svensk tobakshantering alltifrån 1600-talet fram till våra dagar. Vi har en komplett förteckning över alla hans böcker.

Senast vi publicerade en komplett artikel om ”mästarnas mästare” Bo Nordh var för 26 år sedan. Eftersom mycket få av våra nuvarande medlemmar var med i klubben på den tiden, tyckte vi det nu var dags igen. Givetvis är artikeln uppdaterad och vi har nya bilder på hans pipor. Bo avled 2006.

Vi blickar också tillbaka på vad som skrevs i vår tidning för exakt 25 år sedan. På den tiden hade vi fortfarande en ganska omfattande fabrikation av tobak. Det företag som svarade för tillverkning och distribution av piptobak hette The House of Borkum Riff (ägt av Swedish Match). Vi hade ett mycket gott samarbete och då man lanserade ett startpaket, som skulle få cigarettrökare att byta till pipa, innehöll detta paket även ett informationsblad om vår klubb.

Detta och en hel del annat smått och gott finns att läsa i detta nummer av Rökringar. Skicka in en intresseanmälan så får Du detta nummer av Rökringar samt mer information om klubben utan några förpliktelser från din sida.

 

Rökringar nr. 116 (februari 2020)

Den vackra pipan på omslaget till detta nummer är gjord av pipmakarna Vollmer & Nilsson i Malmö. Som alla ser kommer whiskyflaskan från ett litet bryggeri på ön Ven.

Tråkigt nog måste vi konstatera att en epok är tillända – Bangs pipmakeri i Köpenhamn är nu stängt. Per Hansen och Ulf Noltensmeier, som under alla år tillverkat Bang-piporna, har med ålderns rätt dragit sig tillbaka. Vi ser tillbaka på detta legendariska pipmakeris långa historia och visar bilder på några av deras mästerverk.

En av våra medlemmar, Johan Hedborg, har en mycket stor boksamling. Han berättar om några av dessa rariteter och visar också intressanta bilder från böckerna.

Som vi tidigare omtalat tillverkades förra årets klubbpipa av den unge danske pipmakaren Mike Sebastian Bay. Vi kan konstatera att 56 pipor såldes och dessa har nu levererats till sina nya ägare.

Vid en ”pipe-show” i Köpenhamn i december träffade vi en ny dansk pipmakare och blev intresserade av det han hade åstadkommit. Vi har nu besökt honom och kan visa bilder på en del av hans pipor.

Vi tittar också tillbaka på vad som skrevs i vår tidning för 25 år sedan, inte minst VM som då arrangerades i Köpenhamn. Vi var 16 svenskar som deltog men de sportsliga framgångarna var minst sagt måttliga. Men vi hade alla en fantastisk dag, så vad spelar då det för roll.

Charatan har alltid stått för det bästa inom engelsk pipfabrikation. Vi berättar dess historia och visar givetvis bilder på deras pipor, några gamla annonser och en del annat.

Vi har även denna gång ett kapitel ur J. M. Barries bok My Lady Nicotine och två av våra medlemmar har gjort en rundresa i Florida och berättar om sina upplevelser där. I vanlig ordning har vi också recensioner av några tobaker.

Detta och en hel del annat smått och gott finns att läsa i detta nummer av Rökringar. Skicka in en intresseanmälan så får Du detta nummer av Rökringar samt mer information om klubben utan några förpliktelser från din sida.

Rökringar nr. 115 (november 2019)

Mannen på omslaget till detta nummer är William Bragge (1823 – 1884) som mpå sin tid var den kanske främste samlaren av tobakiana. Det finns mer att läsa om honom och hans samlingar inne i tidningen, där Johan Hedborg skriver om några rariteter i sin stora samling av litteratur inom vårt ämnesområde.

Vi har nöjet att presentera ännu en ny svensk pipmakare, Jonas Alteryd, bosatt i Marks kommun i sydvästra Götaland. Jonas har gjort pipor sedan 2016 och på denna relativt korta tid har han kommit långt med sitt pipmakeri. Detta framgår med all önskvärd tydlighet av de bilder på hans pipor vi kan visa.

Comoys pipor är väl bekanta för alla. Det hela började i den lilla franska staden St. Claude redan på 1820-talet. Detta var alltså innan man hade upptäckt briarens utmärkta egenskaper som pipmaterial. Vi berättar om företagets långa historia, hur läget är idag och, inte minst, visar vi bilder på ett antal exklusiva pipor ur deras sortiment.

InterTabac är den största mässan i Europa för allt inom tobakssektorn och för 40:e året i följd arrangerades den i år i Dortmund under oktober månad. Mässan är enbart öppen för folk inom branschen, så allmänheten äger alltså inte tillträde. I egenskap av ackrediterad pressfotograf hade dock Torbjörn Lindén tillträde och även tillstånd att fotografera så mycket han ville. I en utförlig och rikt illustrerad artikel redogör han för sina upplevelser på denna gigantiska mässa.

Vi har ytterligare ett kapitel ur My Lady Nicotine av Sir J. M. Barrie. Titeln på detta kapitel är Mitt Rökbord. Vi har också en redovisning från den traditionella pipauktionen, som ägde rum i slutet på oktober samt några tobaksrecensioner.

Detta och en hel del annat smått och gott finns att läsa i detta nummer av Rökringar. Skicka in en intresseanmälan så får Du detta nummer av Rökringar samt mer information om klubben utan några förpliktelser från din sida.

Rökringar nr. 114 (september 2019)

Pipan på omslaget är gjord av den unge danske pipmakaren Mike Sebastian Bay och är detta års klubbpipa. Den finns i en slät och en rustikerad version och får endast köpas av medlemmar i vår klubb. Fler bilder av piporna finns inne i tidningen.
Vi har i detta nummer all information om årets pipauktion, som äger rum i Malmö den 26 oktober. Denna information samt bilder på alla piporna finns även här på vår hemsida.

I övrigt är vi mycket internationella i detta nummer. Pelle Blomster har ännu en gång varit i Japan, där han bland annat besökt Fukashiros pipfabrik. Vi får en grundlig genomgång av både dess historia och nuvarande produktion.

En annan av våra medlemmar, Michael Sporrong, har under det senaste året varit i Tanzania ett flertal gånger. Där har han provat såväl den inhemska tobaken som deras egen stout. Michael njuter nämligen gärna sin pipa i sällskap med en god stout.

Som bekant går det inte att göra några vackra tobaksburkar numera, eftersom de skall vara försedda med såväl varningstext som avskräckande bilder. Vi spekulerar över om det inte är så, att gamla burkar kommer att bli attraktiva samlarobjekt i framtiden.

Er redaktör har haft förmånen att smaka en Craven Mixture från 30-talet. Som bekant är det denna tobak J. M. Barrie har som förebild till Arcadia Mixture i sin bok My Lady Nicotine. Det svindlar lite, då man får röka en tobak som tillkom då Sir James Matthew Barrie fortfarande levde och sannolikt ganska ofta tog promenader till sin tobakshandlare, José Joaquin Carreras, för att inhandla just Craven Mixture. Man får förutsätta att han var stilenligt klädd med hög hatt och en käpp i handen. Han hade ju adlats, så något annat gick säkerligen inte an.

Gits Olsson (1925 – 1985) var ju en av våra mest älskade kåsörer. Vi har ett kåseri av honom från 1979 som heter ”De sista piprökarna”.

Vi har också en liten tillbakablick om vad som skrevs i vår tidning för exakt 25 år sedan, ett referat från årets ”pipsim” i Bohuslän och i vanlig ordning ett antal tobaksrecensioner.

Detta och en hel del annat smått och gott finns att läsa i detta nummer av Rökringar. Skicka in en intresseanmälan så får Du detta nummer av Rökringar samt mer information om klubben utan några förpliktelser från din sida.

Rökringar nr. 113 (maj 2019)

Pipan på omslaget till det här numret är gjord av Jonas Alteryd, en ny svensk pipmakare som för första gången visade upp sina pipor vid Danska Mästerskapet i Köpenhamn i mars. Vi får sannolikt anledning att återkomma till honom fler gånger.
En annan svensk pipmakare är Lars Svahn på Gotland. Han har figurerat ett par gånger tidigare här i Rökringar, eftersom han vann både de pipmakartävlingar vi arrangerat under årens lopp. Lars visar sig vara en synnerligen mångsidig man, han gör inte bara vackra pipor han har även gjort en kniv med slida och ett hårt läderfodral till en av sina pipor.

Rökringar kan se tillbaka på en lång historia och i detta nummer inleder vi en serie artiklar med rubriken ”Rökringar för 25 år sedan”. Den här gången relaterar vi en del av vad som stod i majnumret 1994. Vi hade då den allra första artikeln om pipmakaren Bo Nordh. Den kom sedermera att följas av flera. Detta år skulle även VM i piprökning arrangeras i Köpenhamn och vi hade flera kvalificeringstävlingar för att ta ut det bästa svenska landslaget. En av dessa tävlingar var DM och för enda gången någonsin hade vi en svensk som var med och kämpade om segern. Det var Per Billhäll som efter en hård slutstrid hamnade på andra plats. Vårt ena lag kom också på tredje plats i lagtävlingen.

Handeln med Estate pipes (begagnade renoverade pipor) har ökat väsentligt under de senaste åren och flera affärer för nu denna typ av pipor. En rolig sak med denna typ av pipor är att man kan komma över pipor från nu nedlagda fabriker eller från fabriker som köpts upp av större företag och i mångt och mycket förlorat mycket av sin särprägel. Vi ger tips på en del pipor som kan vara extra intressanta att spana efter.

Danska Mästerskapet ägde i vanlig ordning rum i Köpenhamn i mars månad. Vi har lite bilder därifrån och redovisar också de svenska resultaten.

Det har kommit en ny bok som handlar om pipmakaren Tom Eltang. Boken släpptes på påskafton i The Danish Pipe Shop och vi har lite bilder från detta evenemang, där både Tom Eltang och bokens författare Jan Andersson närvarade. Vi har också en recension av boken samt visar några sidor ur boken.

Vi har också ett kapitel ur J. M. Barries kåseribok ”My Lady Nicotine”. Kapitlets rubrik är ”Mina Pipor”.

Detta och en hel del annat smått och gott finns att läsa i detta nummer av Rökringar. Skicka in en intresseanmälan så får Du detta nummer av Rökringar samt mer information om klubben utan några förpliktelser från din sida.

 

Rökringar nr. 112 (Feb. 2019)

Den piprökande gossen på omslaget anknyter till en artikel om små pipor, som Johan Hedborg skrivet. Tydligen smygröker gossen, för det står ”Dad’s pipe” på foten av statyetten.

Vi har en hel del från Asien i detta nummer. I oktober ägde den stora ”pipe-showen” rum i Chengde, Kina. Som vanligt deltog en hel del pipmakare från Danmark och Sverige. En veteran i sammanhanget är Lars Jönsson (Lomma Pipes) som varit där sex gånger. Han berättar om sina många upplevelser i detta land, som skiljer sig så mycket från det vi är vana vid.

Men när man besöker en kreativ pipmakare som Lars för att höra hans berättelse, kan man givetvis inte låta bli att titta på de pipor han gjort den sista tiden. Vi har rikligt med bilder på dessa i detta nummer.

Efter den nyss nämnda showen i Kina ägde världsmästerskapet i piprökning rum i Tokyo. Svenska Pipklubben hade ett komplett lag i detta mästerskap (5 personer) och en av dem, Pelle Blomster, berättar om detta, men framför allt om ett besök hos den japanske pipmakaren Smio Satou. Vi har också flera bilder på Satous pipor.

Vi har även haft besök från Japan här hemma. Mr. Hiro, vice VD hos pipfabrikören Tsuge, besökte Stockholm i början på december. Där togs han om hand av pipmakaren Andreas Bennwik, besökte dennes verkstad och bevistade även ett möte i Stockholms Pipklubb.

I Väring i Västergötland håller Skaraborgs Kapnismologiska Ordenssällskap till och vi får en redogörelse för en del av de aktiviteter man anordnat under det gångna året. Bland annat har var och en gjort en egen pipa och man har haft sin traditionella simtävling i Bohuslän. Då gäller det att simma så länge som möjligt och samtidigt hålla eld i en pipa.

I förra numret hade vi en tävling då det gällde att identifiera ett antal pipor. Den här gången redovisar vi de rätta svaren och ger lite motiveringar.

I november hade vi den traditionella pipauktionen i Malmö, som i vanlig ordning var välbesökt. Vi redovisar här resultatet.

My Lady Nicotine är en klassisk kåseribok som kom i sin första utgåva 1890. Författare är Sir James Matthew Barrie och boken blev kult bland yngre män och så populär att den gavs ut i en lång rad upplagor under de kommande årtiondena. Vi berättar om Barrie och bokens tillkomst samt den magiska tobak som löper som en röd tråd genom hela boken, Arcadia Mixture. Tyvärr har boken aldrig översatts till svenska, men vi har översatt ett kapitel som vi nu delger våra läsare.

I vanlig ordning har vi ett antal tobaksrecensioner och en hel del annat smått och gott. Skicka in en intresseanmälan så får Du detta nummer av Rökringar samt mer information om klubben utan några förpliktelser från din sida.

 Rökringar nr. 111 (nov. 2018)

Pipan på omslaget till det här numret är gjord av den tjeckiske pipmakaren Karel Krska.

Vi har det stora nöjet att kunna presentera två unga, synnerligen talangfulla danska pipmakare, Mike Sebastian Bay och Johannes Gaarn Rasmussen. Båda jobbar nu hos Tom Eltang och en bättre läromästare kan de verkligen inte ha. Men de gör också egna pipor och vi kan visa några exempel på vad de åstadkommit. Nämnas kan också att den sistnämnde är sonson till den legendariske Poul Rasmussen, en av dem som grundade det moderna danska pipmakeriet efter andra världskriget.

Att göra 7-dagars-set, med en pipa för var och en av veckans dagar, är något som framfört allt engelska fabrikanter ägnat sig åt. Särskilt under första halvan av förra seklet var alla typer av sådana set synnerligen populära, de kunde innehålla allt från två upp till sju pipor. Ofta användes de som gåvor vid födelsedagar eller andra högtidliga tillfällen och inte sällan hade de en skylt i silver eller guld med mottagarens namn ingraverat.

Men det tog lång tid tills att någon individuell pipmakare kom på idén att göra ett sådant set. Först ut var Tom Eltang och hans första set tillkom i början på det här seklet. Sedan har det blivit ytterligare två.

Men i våras tog Tom det hela ett steg längre och presenterade ett set, som han kallar The Collection. Detta set innehåller 17 pipor, av vilka en är en pipa i miniformat, som är inlagd i logon i mitten på kabinettet. Samtliga pipor är i den högsta sorteringen och det har tagit Tom flera år att få fram dem. Alla piporna är i briar och utsmyckningarna är gjorda i mammut, horn, guld (22 karat), bambu och buxbom. Själva kabinettet är i valnöt och är ett mästerverk i sig självt. Mannen bakom detta heter Ask Emil Skovgaard. Läderarbetena är utförda av John Nissen och guldarbetena av Vagn Drachman.

Vi kan presentera bilder på detta unika sätt samt på varje enskild pipa. Dessa bilder är tagna av mästerfotografen Lars Kiel.

Under rubriken ”Dom har kommit och gått” ser vi tillbaka på ett antal piptidningar som sedan länge lagts ner. Vi presenterar också ett antal nyheter från Stanwell och i vanlig ordning recensioner av ett antal tobaker. Dessutom har vi en tävling, där man ska lista ut vilken pipfabrik som gjort var och en av sju stycken pipor.

Detta och en del annat smått och gott är innehållet i detta nummer av Rökringar.

Skicka in en intresseanmälan så får Du detta nummer av Rökringar samt mer information om klubben utan några förpliktelser från din sida.

 

 

Rökringar nr. 110 (sep. 2018)

Omslagsbilden kommer från en tavla av den österrikiske konstnären Franz von Defregger (1835 – 1921). Defregger har framför allt blivit känd för sina skildringar av bondelivet och denna krogscen är välbekant.
På 1980-talet gav den österrikiska firman Lilien Porzelain ut en serie tallrikar med hans motiv och detta är nummer två i den serien.

Vi är glada att nu kunna presentera årets klubbpipa. Det är en pipa i Popeye-stil och den tillverkas av den danske pipmakaren Tom Eltang.

Angående Tom Eltang så tillbringade vi en mycket lång dag i hans verkstad och följde hela förloppet, då han gjorde en av sina ”high-grade-pipes.” Mer än 250 bilder togs under dagen och i ett fylligt reportage skildrar vi de viktigaste momenten i denna fascinerande process.

Klubbens årsmöte ägde rum i början av juni hos Mellgrens Fine Tobacco i Göteborg. Vid mötet fick vi en ny, ung styrelseledamot, Martin Jönsson från Karlshamn. Mötet gästades också av serietecknaren Joakim Lindengren, som höll ett mycket uppskattat föredrag om sitt serietecknande i allmänhet och sitt alter ego, Kapten Stofil, i synnerhet. Joakim är en mycket gammal medlem i vår klubb och som tack för sitt anförande fick han av vår ordförande mottaga en pipa. Givetvis var det en rak pipa, för som Kapten Stofil säger: ”Raka pipor ryker bäst!”

En av våra lokala klubbar har som sed att varje år anordna en simtävling i Bohuslän. Tävlingen går ut på att simma så länge som möjligt med en pipa tänd i munnen. Vi har en rapport och några bilder från årets event.

I början på den här månaden släpptes en ny bok om danska pipmakare med titeln: THE PIPE – A FUNCTIONAL WORK OF ART. Boken är en ”coffee-table-book” på hela 312 sidor. Vi visar några sidor ur denna rikt illustrerade bok.

Vi visar också en ny pipa som fått namnet Skagerack. Den har endast tillverkats i åtta numrerade exemplar och designer till pipan är Victor Söderberg i Stockholm. Pipan har sedan tillverkats av pipmakaren Henrik Rydberg i Göteborg.

En av världens största och mest anrika tobaksaffärer är Iwan Ries i Chicago. Vi har besökt affären och berättar om detta besök samt visar bilder från denna enormt stora affär.

I vanlig ordning har vi recensioner av ett antal tobaker, brev från våra läsare och en hel del annat.

Skicka in en intresseanmälan så får Du detta nummer av Rökringar samt mer information om klubben.

Rökringar nr. 109 (maj 2018)

Pipan på omslaget är gjord av konstnären och pipmakaren Anne Julie, med anledning av att hon i år blev utsedd till Årets Pibemand, eller i detta fallet Årets Pibekvinde, av Nordisk Tobakskollegium. Denna titel har sedan 1984 tilldelats någon som är en god ambassadör för pipor och piprökning, men detta var första gången en kvinna tilldelades denna utmärkelse. Som ”the grand old Lady of Danish Pipemaking” är hon verkligen väl meriterad för detta. Vi berättar mer om henne inne i tidningen.

Ett hotell i Stockholm ”Victory Hotel” har en stor samling av antika pipor. Johan Hedborg har besökt dem och katalogiserat samlingen för deras räkning. Han berättar om detta och visar bilder på några av de mest intressanta piporna.

Mikael Johansson är en mycket duktig tobaksblandare som flera gånger delat med sig av sitt stora kunnande här i tidningen. Den här gången berättar han om hur han gör sin egen Three Nuns, som han fått tag i originalreceptet till.

Sorgligt nog har två gamla vänner avlidit i början på året, pipmakaren Lars Ivarsson och den förre ordföranden för Nordisk Tobakskollegium, Leif Slot. Både är djupt saknade, inte bara bland pipvänner här i Skandinavien utan i en stor del av världen.

Som vanligt ägde Danska Mästerskapet rum i mitten på mars. Vi kan glädjande nog meddela att en av våra medlemmar, Greger Risberg, kom på en mycket hedrande 5:e plats. Vårt första lag kom också på 3:e plats i lagtävlingen. Det har aldrig hänt tidigare att ett av våra lag kommit på ”pallen”.

En ny tobaksaffär har öppnat i Göteborg. Vi visar bilder från denna och även från den Smokers’ Lounge, som finns i anslutning till affären.

Jørgen Berg Christiansen är en pipmakare i danska Jyllinge, som varit verksam i cirka fem år. Vi har besökt honom och visar bilder från hans verkstad och givetvis av hans pipor.

Vi har ett utdrag ur en gammal kriminalroman (utgiven 1918), ett antal tobaksrecensioner och mycket annat.

Skicka in en intresseanmälan så får Du detta nummer av Rökringar samt mer information om klubben.

Rökringar nr. 108 (Feb. 2018)

Den piprökande mannen på omslaget till detta nummer är inte huvudet på en pipa, utan ett bläckhorn. Bilden ansluter till en artikel om porslinspipor som vår expert på antika pipor, Johan Hedborg, skrivit.

Kan man göra sin egen Cavendish? Visst, säger Mikael Johansson, som är en mycket erfaren tobaksblandare. Han berättar precis hur det går till och någon avancerad utrustning behövs inte.

Torsten Erasmie är en konstnär som blivit mest känd för sina skildringar av Österlen. Men han har också målat mycket i sydligare trakter, framför allt i Bretagne, hans favoritplats. Han finns representerad på en lång rad gallerier och konsthallar, både här hemma och utomlands. Men han målar även stilleben och i dessa har han ofta en eller ett par av sina kära pipor med.

Stanwell har under lång tid haft problem med att antalet modeller och serier har varit för stort. Detta innebar att det blev nästan omöjligt att hålla alla i lager, vilket i sin tur ledde till klagomål från kunderna, som ibland fick vänta orimligt länge för att få en viss modell i en speciell serie. Under ett antal år har man därför arbetat med att nedbringa antalet modeller och serier till en hanterbar mängd. Vi presenterar här den aktuella ”shape chart” som gäller samt de serier Stanwell-piporna produceras i.

Det finns inget vi så ofta får frågor om, som hur man gör för att återställer lystern på en gammal pipa och får ett kraftigt oxiderat skaft att bli svart och blankt igen? Av den anledningen publicerar vi nu en artikel som i ord och bild i detalj beskriver hur man går tillväga och vilken utrustning man behöver.

Vi har också några piprelaterade utdrag ur en gammal kriminalroman, skriven 1899–1900, ett antal tobaksrecensioner och en hel del annat.

Detta är ytterligare ett välfyllt nummer av Rökringar.

Du är hjärtligt välkommen att bli medlem i vår klubb

 

 

 

Rökringar nr. 106 (Sep. 2017)

106Mannen på omslagets fotografi är skulptören Jean-Pierre Danton (1800-1869), som designade en hel del pipor åt den franska kritpipstillverkaren Gambier. Pipan på bilden är ett självporträtt, även om jag måste säga att den inte är särskilt lik mannen på bilden. Denna ovanliga pipa är mycket eftertraktad av alla samlare av kritpipor. Johan Hedborg berättar mer om denne man och visar också en annan pipa föreställande författaren och politikern Victor Hugo (1800-1885), som Danton designat åt samma företag.

Erik Nørding har varit i pipbranschen i hela sitt vuxna liv. Han är nu 78 år gammal men lika aktiv som alltid. Han har inte bara tillverkat pipor i Danmark utan även i England, där han under ett antal år gjorde sjöskumspipor på Isle of Man. Vi berättar mycket mer om honom och kan även meddela att Eriks son Knud, efter att ha arbetat ett antal år i Schweiz, nu blir aktiv i företaget.

Vi är glada och stolta över att Erik har åtagit sig uppgiften att göra årets klubbpipa för vår klubbs räkning. Den finns i två versioner, en slät och en rustikerad, och kan köpas av alla medlemmar i klubben.

Vi måste också komma med det sorgliga beskedet att pipmakaren Poul Ilsted avled den 21 maj. Poul var känd som ”the Facet Master” eftersom huvuddelen av hans pipor var just facetterade. Han var synnerligen begåvad och även en kär vän till flera av oss i klubben. Vi saknar honom mycket.

Stockholms pipklubb bildades 2012 och har regelbundna möten i den trivsamma ”Smoking Lounge” Cigarrummet har vid Stureplan i huvudstaden. Vi får höra om deras aktiviteter och även se en bild från ett möte i våras.

En av våra nya medlemmar berättar om sitt första år som piprökare och visar också lite pipor han gjort av olika lokala trädslag.

Henrik Boustedt i Göteborg är det senaste tillskottet bland svenska pipmakare. Vi har en utförlig presentation av honom och hans verk.

Vi har också ett utdrag ur en gammal detektivroman (publicerad 1968), recensioner av ett antal tobaker och en hel del annat smått och gott.

Ett medlemskap i Svenska Pipklubben kostar 300 kr. som sätts in på klubbens bankgiro 5655-2821. Det gäller då för 2018. Förutom Rökringar får Du då också tidningen Piber & Tobak, som sänds ut från Danmark fyra gånger om året.

Du är hjärtligt välkommen att bli medlem!

 

Rökringar nr. 105 (maj 2017)

rr 105

Bilden på omslaget föreställer en pipa av Vollmer & Nilsson i Malmö. Bilder på fler vackra pipor från dessa begåvade pipmakare finns inne i tidningen.

Vi har också nöjet att presentera en ny svensk pipmakare. Han heter Lars Svahn och är bosatt på Gotland. Lars har två gånger vunnit våra pipmakartävlingar för amatörer, men nu har han tagit steget fullt ut och börjat sälja sina pipor på nätet (www.svahnpipes.com). Vi berättar om honom och visar ett antal av hans pipor.

Kan ett päron bli en pipa? Den frågan ställer Johan Hedborg i en artikel om en gammal kritpipa, som är en karikatyr av den franske kungen Louis Philippe (1830 – 1848).

Skaraborgs Kapnismologiska Ordenssällskap är en lokal pipklubb inom Svenska Pipklubben. Man har nu byggt en ny förnämlig och bekväm Smokers’ Lounge, som invigdes i början på året. Vi berättar om och visar bilder från detta högtidliga evenemang.

En av våra medlemmar, Lee Radehag, är repslagare till professionen och har bedrivit en omfattande forskning inom detta område. Lagom till sin pensionering har han kommit ut med en bok om Sveriges Örlogsrepslageri i Karlskrona, som var verksamt 1692 – 1960.

Danska Mästerskapet i långtidspiprökning ägde som traditionen bjuder rum i mars. Vi berättar om de svenska insatserna och visar lite bilder därifrån.

Tyvärr måste vi meddela att pipmakaren Bjørn Thurmann avled i slutet på förra året. Bjørn var en av veteranerna inom detta gebit och tillbringat hela sitt liv i branschen. Många besökare i Köpenhamn kommer säkert ihåg honom från affären på Fiolstræde, som han hade under många år. 2005 tog han dock det drastiska steget att flytta till den lilla byn Svaneke på Bornholm, där han inredde såväl affär som verkstad i ett 100 år gammalt hus. Bjørn stortrivdes där och det är beklagligt att han inte fick njuta av tillvaron på denna vackra ö betydligt längre.

Vi har också ett utdrag ur en kriminalberättelse från 1924, ett antal tobaksrecensioner, brev från våra läsare och mycket mer.

Ett medlemskap i Svenska Pipklubben kostar 300 kr. som sätts in på klubbens bankgiro 5655-2821. Förutom Rökringar får Du då också tidningen Piber & Tobak, som sänds ut från Danmark fyra gånger om året.

Du är hjärtligt välkommen att bli medlem!

nr. 104 (februari 2017)

omslag 104 kI förra numret berättade vi om ett besök på MacBarens tobaksfabrik och om tillverkningen där. Den här gången koncentrerar vi oss på denna fabriks långa historia. Den tar sin början redan 1826 och fabriken har varit i familjen Halbergs ägo sedan 1887. En lång och intressant historia som förvissa inte saknar dramatiska inslag.

MacBarens fabrik ligger i Svendborg på ön Fyn och då vi besökte denna vackra ö passade vi också på att besöka en sedan länge god vän och en framstående pipsamlare, Jonas Forss. Jonas är svensk men har varit bosatt i Danmark i mer än 35 år. Vi berättar om besöket och visar bilder på en del av hans enorma pipsamling.

Vi har också nöjet att visa bilder på samtliga bidrag till den pipmakartävling för amatörer, som avslutades i oktober förra året.

Varje år arrangerar vår klubb en pipauktion som brukar äga rum i Vollmer & Nilssons pipverkstad i Malmö. De som inte har möjlighet att närvara personligen kan skicka in sina bud via e-mail. Vi redovisar resultaten från auktionen och visar även en del bilder från evenemanget.

Europamästerskapet i långtidspiprökning ägde förra året rum i Nitra i Slovakien. Två av våra medlemmar deltog och berättar i detta nummer om sina upplevelser.

En annan av våra medlemmar, Johan Hedborg, besökte i höstas den lokala pipklubben i Liège, Belgien. Även han berättar om sina upplevelser och visar en del bilder därifrån.

Vi har också ett utdrag ur en kriminalroman, givetvis med anknytning till piprökning, ett antal tobaksrecensioner och mycket mer.

Ett medlemskap i Svenska Pipklubben kostar 300 kr. som sätts in på klubbens bankgiro 5655-2821. Förutom Rökringar får Du då också tidningen Piber & Tobak, som sänds ut från Danmark fyra gånger om året.

 

Du är hjärtligt välkommen att bli medlem!

 

Rökringar nr. 103 (november 2016)

rr-103Så är vi framme vid årets sista nummer, detta år då vår klubb firar sitt 25-årsjubileum. Vi har under året skrivit lite om vad som har hänt under alla dessa år. I detta nummer avslutar vi dessa tillbakablickar genom att berätta lite om några färgstarka personer, som tyvärr inte finns med oss längre.

Det kan vara svårt att tro, men 80% av all världens piptobak produceras i Danmark. Båda de stora giganterna inom detta område är dessutom belägna på ön Fyn. Den ena är Orlik Tobacco Company (ägd av Scandinavian Tobacco Group) som vi tidigare har berättat om och den andra är MacBaren. I september besökte vi för första gången denna fabrik.

MacBaren är ett familjeföretag och det är nu femte generationen inom familjen Halberg som leder företaget. I ett fylligt och rikligt illustrerat reportage berättar vi om tillverkningen och om företaget i största allmänhet.

Att prissätta en pipa är inte så lätt om man är ny som pipmakare. Mathias Lundell är en av de nya inom facket och han filosoferar över detta dilemma i en artikel, där vi också visar bilder på några av Mathias pipor.

Som väl de flesta vet tillverkas numera Stanwells pipor i Italien. Men man har också ett huvudkvarter i Assens på Fyn. Dit kommer alla pipor från fabriken i Italien, där granskas de innan de skickas ut på marknaden och där lägger man in det ”S” och den krona som finns i skaftet på alla Stanwell-pipor. Vi besökte dem i höstas och träffade då för första gången den nye chefen, Hans Greibe Hansen, som tillträdde i denna befattning för ungefär ett år sedan. Vi fick då också tillfälle att se årspipan för 2017, som är designad av Poul Winsløw. Förutom den visar vi också bilder på några pipor i en av de högsta sorteringarna, kallad Flawless.

Vi har en medlem som nått fantastiska resultat med att odla och blanda tobak. Han heter Mikael Johansson och är bosatt i Väring i Västergötland. I ett reportage berättas om hans odlingar och vi får se bilder på årets skörd som verkligen inte blev dålig, vare sig då det gäller kvalitet eller kvantitet.

The Danish Pipeshop i Köpenhamn har flyttat till nya, betydligt större lokaler och invigningen ägde rum den 1 oktober. Denna affär är rena drömmen för en piprökare och den är belägen bara några hundratals meter från Rådhusplatsen. Under hela dagen var affären fylld till bristningsgränsen med folk från hela världen och inte minst på gården innanför affären, där man rest ett serveringstält, var stämningen hög. Det var länge sedan man såg så många pipmakare och andra entusiaster samlade på samma ställe och vi har ett fylligt bildreportage från evenemanget.

Vår pipmakartävling för amatörer är nu avgjord och den vinnande pipan syns på omslaget till det här numret. Vinnaren heter Lars Svahn och är bosatt i Slite på Gotland. Även en andrapristagare utsågs och det blev Fredrik Back i Järfälla. En bild på hans pipa finns inne i tidningen. Vi kommer att presentera övriga bidrag till tävlingen i nästa nummer.

Vi har också några utdrag ur tre kriminalromaner av författaren Iwan Tönnes Edvard Aminoff, som avled 1928. Givetvis har dessa utdrag anknytning till piprökning. I vanlig ordning har vi också ett antal tobaksrecensioner och en hel del annat smått och gott.

Passa på att bli medlem innan årsskiftet så deltar Du i utlottningen av två pipor. Tecknar Du medlemskap nu räknas det givetvis för 2017. Det kostar bara 300 kr. som betalas in till vårt bankgiro 5655-2821.

rr02