Om Mixtures (apr -93)

I förra numret av RÖKRINGAR gick vi igenom den vanligaste terminologin då det gäller tobak. Vi skall nu uppehålla oss vid MIXTURES, den största gruppen bland piptobak.

För att förvirra det hela än mer än jag kanske gjorde i förra numret, skall jag införa ytterligare två begrepp, OKRYDDAD och KRYDDAD MIXTURE.

Vi erinrar oss från tidigare att en mixture är en blandning av olika råtobaker och att en kryddtobak är en smak- och aromstark tobak som tillsätts i små mängder för att ge en viss karaktär åt en blandning (exvis Latakia, Perique, viss orientalisk tobak).

En OKRYDDAD MIXTURE skall inte ha någon tillsats av kryddtobak eller tillsatsen skall vara så liten att den inte nämnvärt påverkar blandningen. En sådan mixture skall heller inte vara kraftigt såsad eller flavouriserad.

Exempel på okryddad mixture finner vi bland annat i STAB:s sortiment, där GREVE HAMILTON, BORKUM RIFF WHISKY och GRIPSHOLM får placeras i denna grupp. Dessa tre är blandningar av Virginia och Burley och de är inte särskilt kraftigt smaksatta. Bland importerade tobaker kan nämnas BLÅ FOUR SQUARE och DUNHILLS ELISABETHAN MIXTURE. Den sistnämnda är en Virginiablandning som tillsatts lite Perique. Periquen märks dock endast genom att den ger ökad fyllighet. Härigenom utgör ELISABETHAN ett gränsfall och skulle också kunna hänföras till gruppen STRAIGHT VIRGINIA, men det får vi återkomma till i nästa nummer.

Gruppen KRYDDAD MIXTURE är betydligt mer omfattande och den dominerande kryddtobaken är Latakia. Latakian har egenskapen att den märks på både smak och arom, även om den ingår i små mängder – den icke piprökande omgivningen brukar tycka att den luktar brandrök. Ett talande exempel på detta råkade den numera avlidne danske journalisten och radiomannen Harald Grut ut för. Han kom en gång in i ett bageri i Köpenhamn och skulle köpa bröd. Det var för åtskilliga år sedan, på den tiden då man rökte obehindrat var som helst, åtminstone i Danmark. Han hade pipan i munnen och den var fylld med Balkan Sobranie 759, en mycket kraftig Latakiamixture. Det var fler kunder i affären så han ställde sig att vänta. Efter en kort stund rusade expediten in i rummet bakom butiken. Då hon kom tillbaka fick hon syn på Harald Gruts pipa och utbrast: ”Oh, jag som trodde att brödet höll på att brännas vid.”

Vill man vänja sig vid Latakia kan man börja med RATTRAYS 7 RESERVE som innehåller en måttlig mängd. Den Latakia som ingår är dessutom inte särskilt hårt rökt. Vill man gå vidare med tobaker från samma fabrikant kan man välja RED RAPPAREE, som visserligen innehåller ganska mycket Latakia men av samma milda typ som i 7 RESERVE .

DUNHILLS EARLY MORNING PIPE innehåller inte så stor mängd Latakia men av en kraftigt rökt variant. Den kan därför uppfattas som kraftigare kryddad än de tidigare nämnda. Denna tobak ingår i en serie som är tänkt att täcka hela dagens behov, om man är en hängiven rökare av kryddad mixture. Man skall då börja dagen med EARLY MORNING PIPE, lite senare på dagen övergå till APERITIF och avrunda kvällen med NIGHTCAP. Bilderna på burkarna illustrerar väl vid vilka tidpunkter de olika tobakerna bör användas. EARLY MORNING PIPE visar en uppstigande sol, på locket till APERITIF serverar betjänten en drink till en smokingklädd herre och på NIGHTCAP finns ljuset, nattmössan och en lång kritpipa, allt omgivet av stjärnor. Nu är det tyvärr så, att den enda av dessa tre man kan få tag på i Sverige är den förstnämnda. APERITIF exporteras inte längre, så den får man åka till England och köpa. NIGHTCAP finns på lite närmare håll, i Danmark.

En annan tobak med måttligt inslag av Latakia är Robert McConnell’s SCOTTISH BLEND. Vill man ha en kraftigare Latakiamixture kan man prova GRÖN FOUR SQUARE eller Dunhill ’s MY MIXTURE 965. Den förstnämnda har flavouriserats en aning, vilket är pikant i kombination med Latakian. 965 har kraftigare Latakiakaraktär. Den är dock inte särskilt fyllig, men kan upplevas som kraftig kost på grund av det stora Latakiainnehållet.

Alla kryddade mixtures jag nu nämnt är exempel på CLASSICAL ENGLISH MIXTURES medan BLÅ FOUR SQUARE är en ENGLISH MIXTURE .

Det kan verka av ovanstående som om skillnaden mellan dessa tobaker enbart beror på hur mycket Latakia de innehåller. Så är tack och lov inte fallet. De flesta innehåller också en hel del annan orientalisk tobak som ger varje märke dess speciella karaktär. Dessutom spelar det givetvis en enorm roll hur bastobaken är komponerad.

Den enda IRISH MIXTURE som finns allmänt här i landet är ERINMORE MIXTURE. Det är en mycket kraftigt flavouriserad mixture och antingen älskar man den eller så tycker man den är förskräcklig. Det enda råd jag vill ge är, att Du väljer en speciell pipa att röka den i. Efter ett stopp kommer nämligen de närmaste 5- 10 stoppen att smaka Erinmore oavsett vad Du stoppar för tobak i pipan.

Som jag nämnde i förra numret har DANISH och DUTCH MIXTURES oftast en bas av Burley eller en kombination av Virginia och Burley. Det finns en mängd exempel på DANISH MIXTURE bland McBarens och Orliks tobaker. Som exempel på DUTCH MIXTURE kan nämnas AMPHORA RÖD, som är den enda i denna grupp som finns allmänt i Sverige.

Jan Andersson