Tobaksodling som hobby (feb-02)

Odla tobak i Sverige -kan det gå? Ja, så funderade jag tills jag en dag såg ett TV -program, ett trädgårdsprogram, där man intervjuade en piprökare som odlade sin egen tobak. Jag tog kontakt med honom och fick en del goda råd. Boken ”Tobaksodling” av H B J Cramer har också varit till hjälp i mina försök att odla tobak.

Fröna, som jag köper från Lindbloms Fröer i Kivik, är små, mindre än knappnålshuvuden. Dom sås ytligt i såjord i krukor i februari-mars. Krukorna ställs i fönster. Det tar flera veckor innan fröna bestämt sig för att leva eller dö. De som bestämt sig för att leva växer snabbt. I maj kan man ställa ut krukorna en stund på dagen för att härdas. När det inte längre är risk för frost sätts plantorna ut på friland. Jorden skall djupgrävas på hösten och tillsättas stallgödsel eller kompost. Kväve kan sedan tillföras. Kalk eller klor gillar dom inte.

Plantorna sätts med 40 cm avstånd och 100 cm mellan raderna. Om man vill ha stora blad till omblad för cigarrer, kan plantorna toppas vid 100 cm höjd. När plantorna börjar sätta blomknoppar bryts toppen brutalt av för att näringen skall gå till bladen. Sidoskott tas bort. Under sommaren får man titta efter insektslarver som äter hål i bladen. Om inte odlingen är för stor är handmetoden bäst. Då någon besprutning inte sker kan man rent av tala om ”hälsosam” tobak. När bladens kanter börjar att gulna, fram på sommaren, är det dags att i omgångar skörda. Fotbladen är ganska smaklösa medan toppbladen är mycket skarpa. Mellanbladen är bäst. Själv brukar jag blanda de olika bladen. Bladen läggs på marken något dygn för att vissna. Efter ett snitt i stjälken träs några blad på ett snöre, översida mot undersida, för att inte klibba ihop. Torkningen kan ske i sol eller inne i luftigt utrymme. Efter ett par veckor hängs buntar av blad, 20-30 i varje, på vinden. Efter ett par månader tas bladen fram och skall strippas, vilket innebär att huvudnerven skärs bort. Jag tycker att en rullkniv fungerar bäst. För att inte bladen skall gå sönder måste de först fuktas.

Hittills har det varit som vilken grönsaksodling som helst. Det som jag tycker är svårast är den s.k. fermenteringen. Den går till så att de fuktade bladen läggs under press i en låda. Temperaturen inne i bunten skall stiga till 40-50 grader. När så skett skiftas bladen på så sätt att de som tidigare varit innerst nu skall vara ytterst. Därefter skall temperaturen, inne i bunten åter nå upp till 40-50 grader. Problemet är att, som hobbyodlare, blir det inte så stora kvantiteter att naturlig ”kompostering” sker. Själv har jag tillfört värme på olika sätt. Fermenteringen är ju till för att olämpliga ämnen skall försvinna.

Beroende på vars och ens personliga smak kan tobaken smaksättas. Lakrits, fikon, honung är några förslag, om man nu inte tycker om ren tobaksmak förståss. Essenser finns att köpa där vinsatser säljs. Essensen kan lämpligen blandas i en skvätt whiskey eller konjak.

Den här artikeln är inte tillkommen med anspråk på att redovisa det perfekta sättet att odla tobak men är, enligt min mening, ett ganska enkelt sätt att utveckla nya sidor av vår hobby – pipor och tobak. Nu skall jag stoppa min favoritpipa med ett stopp ”Pure Fritsla”.

Sam Nordling