Förvaring av tobak (jan -92)

Du som röker lite eller i likhet med mig, tycker om att växla mellan olika tobaker under dagens lopp, har säkert upptäckt att tobaken lätt blir torr. I min ungdom fick jag lära mig olika huskurer mot detta problem. Den populäraste var att lägga en äppleklyfta eller en bit rå potatis i tobaken. Det finns säkert mycket annat man också kan stoppa i, men jag tror man generellt kan säga om dessa huskurer att de inte fungerar särskilt bra. Vanligtvis blir tobaken allt för fuktig eller också tar den åt sig smak av det man stoppat i. Faktum är att det finns ett mycket bättre sätt: Förvara tobaken så att den inte blir torr, alltså lufttätt.

Tankarna går då genast till en tobaksburk. Nu är det tyvärr så att de flesta tobaksburkar som saluföres av våra tobakshandlare och i presentaffärer är helt värdelösa. Den vanligaste modellen är keramikburken med en stor kork till lock. Den burken kan vara mycket dekorativ men använd den helst till att förvara något annat än tobak i. Alla som har använt en sådan vet att tobaken är kruttorr efter ett par dagar. Visst finns det bra tobaksburkar med helt tättslutande lock, men de är svåra att få tag i och oftast mycket dyra. För den som inte vill spendera så mycket pengar på en tobaksburk finns det ett billigt och lika effektivt alternativ – den gamla hederliga konserveringsburken. Jag tror Ni vet vilken typ av burk jag menar, den enkla glasburken där locket är fastspänt med en ståltrådsfattning och en gummiring mellan lock och burk sörjer för tätheten. Den finns i alla välsorterade livsmedelsaffärer, kostar mycket litet och fylld med tobak är den dessutom dekorativ. Ytterligare en fördel är att den finns i olika storlekar. Mest gångbar för5 tobaksförvaring är ¼- och ½-litersburken. Den mindre varianten rymmer lagom ett 50g paket och den större ett på 100 g. Förvarad i en sådan burk håller tobaken sig mycket länge. Jag har själv 6 sådana burkar stående på min tobakshylla och ibland är alla fyllda med tobak. Som var och en förstår tar det lång tid att förbruka all denna tobak, men jag har aldrig haft problem med att tobaken blir torr.

Vistas man i miljöer med hög luftfuktighet såsom ett sommarhus ute vid kusten en regnig svensk sommar, kan det vara fukten tobaken behöver skyddas mot. Jag har själv en påtaglig upplevelse av detta. Jag röker ofta en engelsk tobak som enligt mitt tycke är lite för fuktig. Jag brukar därför låta burken stå öppen över natten för att den ska torka lite. För ett par år sedan var jag på en resa i Marocco. Första kvällen på hotellet öppnade jag en burk av denna tobak och lät den stå öppen. På natten drog ett typiskt afrikanskt åskväder förbi och morgonen därpå var tobaken så blöt att jag kunde vrida ur den. Turligt nog hade jag en annan tobak med mig, för piptobak fanns inte att uppbringa där vi var.

Röker man tobak som inte är vakuumförpackad kan den ibland vara för torr redan när man köper den. Detta kan också lätt åtgärdas i en konserveringsburk. Klipp bara till en lagom stor bit skumgummi som passar in i rundningen i locket och fukta den lätt. Tobaken suger då upp fukt från svampen utan att komma i beröring med den. Tänk bara på att fukta svampen mycket lätt. Det är små mängder vatten som behövs för att tobaken ska få sin ideala fuktighet, och det är bättre att upprepa proceduren än att tobaken blir för fuktig.

Jan Andersson