Flake, Broken Flake, Curly Cut, Straight Virginia

FLAKE är en tobak som pressats och sedan skurits i skivor. Det finns en mängd olika beteckningar på denna typ av tobak. De vanligaste är NAVY CUT, CUT PLUG och SLICES.

De flesta Flakes är rena Virginiablandningar, ibland med en tillsats av Perique för ökad fyllighet. GUL CAPSTAN är en gammal trotjänare som funnits så länge jag kan minnas. Det är en engelsk tobak, en ganska ljus, mild Virginia med måttlig sötma. Den har genomgått en viss förändring sedan jag först rökte den, då den var mycket ljust gul. I dag innehåller den mer bruna nyanser, har fått mer fyllighet och mindre tendens att bränna på tungan.

Vill man ha en kraftigare tobak och samtidigt lite mer sötma kan man prova DUNHILLS LIGHT FLAKE. Går vi vidare mot allt kraftigare tobaker kommer vi till SIMMONS SIXTY THREE FLAKE och BLÅ CAPSTAN. Den sistnämnda betecknas av tillverkaren som ”medium” men är närmare ”full” än ”medium”. Det kan tilläggas att det faktiskt finns ytterligare en CAPSTAN, nämligen den bruna. Det är en oerhört stark tobak och är en av de få tobaker som brukar ge mig hicka. Den finns dock inte att få här i landet.

Ytterligare tre tobaker i denna grupp bör nämnas. LJUSBLÅ FOUR SQUARE är en blandning av Virginia och Perique av medium styrka. BLÅ PLAYERS och VIT PLAYERS är också av medium styrka. De har en arom som är svår att beskriva, men som jag betecknar som ”typiskt engelsk”. Den vita är något kraftigare än den blå.

Nu är inte alla Flakes rena Virginias. MacBarens NAVY FLAKE är en blandning av Virginia och Burley, där Burleyn är mest framträdande. Det är en mild tobak. Tyvärr har vi ingen ren Burley-flake på den svenska marknaden. Vill man känna hur en riktigt ren Burley smakar är enligt min mening det bästa altenativet SINGLETON, en tobak som finns både som Flake och Ready Rubbed. Man måste dock åka till Danmark för att få tag på den.

READY RUBBED eller BROKEN FLAKE är en Flake som sönderdelats, så att dem skall vara färdig att stoppa i pipan. Den vanligaste beteckningen är READY RUBBED, men jag tycker att BROKEN FLAKE är mer adekvat. Det är nämligen ganska sällan som dessa tobaker är så noggrant sönderdelade att man direkt kan stoppa dem i pipan. Oftast förekommer mer eller mindre stora bitar eller klumpar så att tobaken lätt brinner ojämnt och smakar illa. Det är alltid klokt att gnugga en tobak av denna typ mellan handflatorna innan man stoppar den i pipan.

Inom denna grupp finns det några fler tobaker än inom gruppen Flakes, om man vill smaka Burley. Dock ingen som är helt ren. BROBERGS BURLEY är en blandning av Burley och Virginia, mild och ganska söt, MacBarens BURLEY har liknande karaktär men innehåller möjligen lite mer Burley. ORLIK AMERICAN TYPE är kraftigare, får betecknas som medium, och har mer utpräglad Burley-karaktär även om Virginia ingår även i denna.

Det är bland BROKEN FLAKES vi hittar det stora antalet kraftigt smaksatta tobaker. För den som tycker om olika smaktillsatser finns en mängd att upptäcka bland exempelvis MacBarens och Orliks tobaker.

CURLY CUT är en tobak som rullats till stänger och sedan skivats. Rondellernas storlek kan variera mellan en tioörings och en femkronas storlek. Den mest kända tobaken inom denna grupp är THREE NUNS, liksom Capstan en gammal trotjänare. THREE NUNS licenstillverkas i Danmark. Det är en blandning av Virginia och Perique och den är av medium styrka. De små skivorna ställes lämpligen i pipan. Man får då en fylligare smak än om de gnuggas. MacBarens har en hel serie CURLY CUTS. De vi kan få tag på är DARK TWIST, CLUB BLEND, LATAKIA BLEND och STOCKTON. Dessa tobaker är så pass lika att man nästan får prova dem vid sidan av varandra för att kunna skilja dem åt. De är alla milda och söta. Jag tycker den bästa av dem är STOCKTON, som har mer fyllighet och renare tobakssmak än de övriga.

Vi har inte här i landet någon Curly Cut med riktigt stora skivor. Men kommer Du utomlands så försök få tag på ESCUDO. Här är skivorna av gott och väl en femkronas storlek. ESCUDO är en blandning av Virginia och Perique. Den är helt fri från smaktillsatser, vilket också anges på locket. Styrka och fyllighet är mellan medium och full. Dessutom har denna tobak en ovanligt vacker ”tobaks- spegel”. När man öppnar burken ligger skivorna vackert ordnade i en krans runt burken, en verklig fröjd för ögat.

Det finns dock här i landet en tobak med nästan lika stor fyllighet som ESCUDO, även om skivorna inte är så stora. Det är SVART CALEDONIAN. Även den är blandad av Virginia och Perique.

En STRAIGHT VIRGINIA är en blandning av uteslutande Virginias. Dock tillåter man sig här ett litet avsteg. Vissa Virginias tillsätts lite Perique för att öka styrka och fyllighet. Eftersom Periquen inte sätter någon speciell egen karaktär på tobaken, räknas även dessa blandningar till gruppen STRAIGHT VIRGINIAS .

På så sätt utgör den i artikeln om Mixtures nämnda ELISABETHAN MIXTURE ett gränsrall, eftersom den är just en sådan blandning. Dunhills bar dock valt att kalla den Mixture, och därför placerade jag den inom denna grupp.

GOLD BLOCK är den tobak som jag utan tvekan rökt mest av under mitt liv som piprökare. Det är en Virginia som flavouriserats en aning, vilket ger den en söt men samtidigt lite kryddad karaktär. Styrka och fyllighet är medium. Den har en arom som brukar tilltala omgivningen. En egenhet har dock denna tobak, den är mycket fuktig. Den bör därför luftas över natten innan man röker den, annars smakar den inte särskilt mycket och kan även vara svår att hålla eld i. För mig är just denna tobak ett måste till morgonkaffet.

Vill man ha en riktigt kraftig STRAIGHT VIRGINIA väljer man lämpligen HAL O’THE WYND från Rattrays. Den har fått sitt namn efter en rollfigur i operan ”Flickan från Perth”, en smed som sades vara en man av osedvanlig styrka. Den är ”full” både vad avser fyllighet och styrka men, som många kraftiga Virginias av hög klass, känns den mycket mjuk. Jag hoppas bara att denna tobak behåller sin nuvarande karaktär. Den hade en klar nedgångsperiod då tillverkningen flyttades från Skottland till England. Numera tillverkas den i Tyskland men verkar ha fått tillbaka mer av sin ursprungliga karaktär. Vi får hoppas det håller i sig.

CAVENDISH är en typ av tobak som hör hemma inom denna grupp. Tillsammans med begreppet ”Mild” är nog ”Cavendish” det mest missbrukade ordet inom tobaksterminologin. I Tyskland och Holland betecknar det en tobak som sötats kraftigt, så kraftigt att man lätt kan bli avskräckt från att köpa allt med denna beteckning. Dock, en äkta Cavendish är en tobak som lagrats under press och hög temperatur för att sedan rostas. Tobak av denna typ blir mörk, är den kraftigt rostad blir den helt svart. Man tror lätt att en sådan kolsvart tobak är fruktansvärt stark, men så är oftast inte fallet. Prova till exempel ASTLEYS 88. Den är kolsvart men ger en sval och mjuk rök. Vill man ha en kraftigare Cavendish kan man välja DUNHILLS ROYAL YACHT. Låt dig dock inte luras av texten på locket där det står ”Exceedingly mild” – det är en ”full” tobak.

Jan Andersson