Tom Eltang (nov. 2003)

TEv1Alla var där! Det är väl så det brukar stå i skvallertidningarnas reportage från teaterpremiärer och galor där kändisarna visar upp sig. Om vi nu håller oss till de kändisar som finns inom vår pipvärld, så stämmer yttrandet perfekt då det gäller invigningen av Tom Eltangs nya verkstad.

TEv2Vi har tidigare omtalat här i tidningen att Tom höll på att inreda en ny verkstad. Nu i somras stod den färdig och fredagen den 15 augusti förrättades den officiella invigningen. Då jag anlände fram på eftermiddagen, möttes jag redan ute på gatan av de mest förföriska dofter. Den här gången var det faktiskt inte doften av god tobak som i första hand attraherade min näsa utan av grillat kött. Jag hade besökt ett par andra ställen i Danmark tidigare på dagen och var välförsedd med den bästa av alla kryddor, en rejäl hunger. På gården hade man satt upp ett tält där man tillhandahöll en massa god mat och allt man kunde önska i dryckesväg. Efter vad jag förstod var jag inte ensam om att låta mig väl smaka av läckerheterna, både de mer substantiella och de lättflytande.

TE14Det var ett myller av människor som hade mött upp här i Charlottenlund, det var faktiskt så mycket folk att det tidvis var riktigt svårt att ta sig fram inne i verkstaden – eller ska vi kanske säga verkstäderna, för här finns flera rum. Det var därför lite svårt att få en överblick över det hela, men en sak fick jag i alla fall klar för mig – här är rymligt och inredningen är gjord med stor omsorg. Detta är en välfungerande pipverkstad (vad annat kan man förvänta sig av en kreativ person som Tom), men det är också ett trivsamt ställe att vistas på, inte bara för Tom själv utan även för besökare.

TE12En stor attraktion vid invigningen var Toms nya 7-days-set som nu premiärvisades. Detta är det andra sättet han gör i år (hur hinner han?) och det stod uppställt på en roterande skiva så att man kunde se alla piporna. Bilden ger Dig en uppfattning om hur vackert det är.

Som jag skrev inledningsvis var alla där. Jag har aldrig tidigare sett så många pipmakare och annat folk inom branschen samlade på samma ställe, inte ens på ett DM. Faktum är, att det var svårt att komma på någon som inte var där. Det var roligt att hälsa på en del pipmakare som jag inte träffat tidigare såsom Lars Ivarsson, Peter Heeschen och Teddy Knudsen. Att så många hörsammat Toms inbjudan visar den sammanhållning som finns mellan pipmakare här i Norden, de ser sig mer som kollegor och vänner än konkurrenter. Detta är också den erfarenhet jag har efter alla möten med pipmakare under årens lopp.

Jag var bara där under ett par timmar på eftermiddagen, men efter vad jag senare hört pågick festen till sena kvällen. Det är bara att gratulera Tom till den lyckade invigningen och givetvis, först och främst, till den nya verkstaden.

Jan Andersson
TE13TE43