Heinrich Leopold Jensen (Maj 2012)

Leopold-01På auktionsfirman Tradera på Internet finns en del intressant att upptäcka. Om man går in på Samlarsaker→Tobacciana→Piprelaterat hittar man ständigt några hundra pipor och andra piprelaterade artiklar. Men i likhet med då man besöker en loppmarknad gäller det att sortera bland allt skräp, och ungefär 90% kan utan tvekan hänföras till den kategorin. Men den som ger sig tid att söka han finner – ibland till och med ett och annat guldkorn.

Leopold-02Intressanta pipor
Då jag en gång i början på förra året var inne på Tradera såg jag några pipor som fångade mitt intresse. De flesta piporna där är begagnade, men detta var nya pipor i synnerligen eleganta modeller. Efter vad man kunde bedöma av bilderna var de dessutom mycket välgjorda. Annonsen omtalade att det var en Håndlavet pibe fra eget værksted ”Leopold”. Strax därefter fick jag höra att en god vän köpt några av dessa pipor och då jag fick se dem, kunde jag konstatera att mitt första intryck stämde – piporna var synnerligen välgjorda. Så jag bjöd på några av dem som låg ute på Tradera och lyckades vinna ett par av auktionerna. Dessa inköp ledde till en första kontakt mellan mig och pipmakaren Heinrich Leopold Jensen. Efter en del kontakter via mail bestämde vi att träffas i Köpenhamn i samband med förra årets DM.

Leopold-05Pensionären blir pipmakare
Heinrich Jensen bor i Silkeborg på Jylland och började göra pipor 1990. Från början var det en hobby och hans pipor såldes huvudsakligen lokalt. Piporna blev dock mycket uppskattade och då Heinrich år 2008 kunde gå i pension från sitt arbete inom industrin, fick han mer tid att satsa på sin tidigare hobby. Han hade dessutom turen att vid den tiden träffa pipmakaren Erik Nielsen i Vejle. Leopold-03Erik såg att Heinrich hade god fallenhet för yrket och tog sig villigt an uppgiften att bli Heinrichs mentor och bistod med många goda råd och tips.
Heinrichs pipor stämplas Leopold, inget annat. De allra flesta piporna har ett skaft av ebonit men i enstaka fall kan en akryl-spets förekomma.

Internationellt genombrott
Fram till i år har Leopold-piporna huvudsakligen sålts på utställningar i Danmark och på Internet. Ett icke oansenligt antal av dem har funnit nya ägare här i landet, dels genom Tradera men också genom Pipbörsen på vår hemsida. Dessutom finns det ett antal samlare inom vår klubb som är riktiga ”fans” och har stora samlingar av Heinrichs pipor.
Vid årets DM hade Heinrich en utställning som drog många intresserade besökare. En av dem var en rysk uppköpare. Han köpte ett antal av Heinrichs pipor och detta var sannolikt början till ett internationellt genombrott. Så vi här i Sverige, som i dagsläget kan köpa Leopold-piporna relativt billig både på Tradera och Pipbörsen, har all anledning att se upp. Får de ett internationellt genombrott blir det nog inte lika lätt att få tag på dem och sannolikt kommer även priserna att stiga. Men det unnar jag Heinrich mer än väl, det är både han och hans pipor värda.

Jan Andersson
Leopold-04