Henrik Boustedt

 

En solig julidag satte jag mig i bilen och styrde mot Göteborg, närmare bestämt mot Partille i nordöstra delen av staden. Där har det senaste tillskottet inom svenskt pipmakeri, Henrik Boustedt, sin verkstad. Byggnaden där verkstaden är belägen är ett industrihotell, där en lång rad mindre företag har sin verksamhet. Ingen skylt eller något annat utanför talar dock om att här även finns ett pipmakeri.

Stort intresse för antikviteter

Henrik Boustedt (*1974) är född och uppvuxen i Kungälv. Efter avslutad skolgång flyttade han dock till Göteborg och säger själv, att han numera känner sig som en äkta göteborgare.

Studenten tog han på ekonomisk linje, men att hålla reda på pengarna i något företag var inte det han kom att ägna sig åt. Istället blev det antikviteter. Det var kanske inte heller så konstigt, för alltsedan barndomen hade han varit omgiven av just antikviteter, vilket beror på att föräldrarna hade (och har) en antikvitetsaffär i Göteborg.

År 1999 fick Henrik jobb som värderingsman på Bukowskis med kinesisk keramik, äldre möbler och konsthantverk som specialitet. Han har sedan dess bytt arbetsgivare flera gånger, men jobbar nu sedan några år tillbaka på Göteborgs Auktionsverk.

 

Renoveringar blev starten

Henrik rökte pipa i ungdomen men sedan blev det ett långt uppehåll. När han för några år sedan fyllde 40, tyckte han dock att det var dags att återuppta denna vana. Intresset för att själv göra pipor fick han då en kund förärade honom en samling gamla pipor. Det var inga märkvärdiga saker och de var inte i bästa skick, men Henrik beslöt sig för att renovera dem. Detta födde intresset att göra egna pipor. Mönstret känns välbekant, väldigt många pipmakare har inlett sin karriär just med att renovera pipor. Sedan dess har Henrik lagt ut en del pipor på Instagram och fått mycket lovord där. Han har även sålt en del den vägen. Med hjälp av en god vän, som är kunnig då det gäller hemsidor, räknar han med att inom en inte alltför avlägsen framtid kunna presentera sina pipor på en egen hemsida.

För ett tag sedan sände Henrik några bilder på sina pipor till Brobergs Tobakshandel. De blev intresserade och ville att han skulle komma och visa upp dem. Henrik gjorde så och Brobergs beställde omgående 20 pipor av honom. Det är den beställningen Henrik nu jobbar med och de pipor som illustrerar den här artikeln kommer därifrån.

 

Note-pipes

Som nämndes inledningsvis ligger Henriks verkstad i ett industrihotell i Partille. Den är liten men fullt tillräcklig för en person och innehåller den nödvändiga utrustningen, varken mer eller mindre. Henrik har besökt Jonas Rosengren i Halmstad ett par gånger och även Vollmer & Nilsson i Malmö och säger sig ha fått många värdefulla tips av dessa erfarna pipmakare. Vid sitt senaste besök hos Jonas köpte han även ett antal klossar. Tidigare har han köpt dessa från Mimmo i Italien.

Henrik jobbar halvtid hos Göteborgs auktionsverk och resten av tiden kan han alltså ägna åt pipmakeri. Han säger att han aldrig är så lycklig som då han får ägna sig åt att göra pipor – eller att spela schack, ett annat stort intresse hos Henrik.

Henrik kallar sina pipor för Note-pipes och han stämplar dem med sina initialer och en åttondelsnot. Han har planer på att i framtiden även stämpla en del pipor med en sextondelsnot, vilket då skall förbehållas de allra bästa. Hittills har han dock inte gjort någon pipa som han tycker kvalificerar sig för denna stämpel.

Då jag besökte Henrik hade han precis avslutat en kurs i silversmide, så framöver är det troligt att vi kommer att se en del silverarbeten på hans pipor. Han funderar även på att lägga in en not i skaftet på sina pipor och då helst i silver.

 

Vi önskar Henrik all lycka till i framtiden och hoppas få anledning att återkomma till honom många gånger framöver.