Sara och Love – ett nytt team (feb 2007)

Love_v2Livet som pipmakare kan säkerligen vara ganska ensamt ibland, särskilt om man bor ute på landet och lite vid sidan av de stora allfarvägarna. Det kan man då råda bot på genom att bilda ett team, något som Sara och Love Geiger gjort. Nu tror jag i och för sig inte att Love lidit så mycket av ensamhet i sin verkstad på Österlen i Skåne, eftersom sambon Sara hela tiden tagit aktiv del i verksamheten och fungerat både som inspiratör och bollplank för nya idéer. Men i höstas började dottern Indra på förskolan och istället för att söka sig ut på arbetsmarknaden (Sara har en gedigen utbildning som designer) beslöt Sara att ägna sin tid åt att hjälpa Love i verkstaden. Så när jag kommer på besök i november är båda i full verksamhet, Love borrar en kloss som ska bli en logo-pipa, medan Sara slipar på en pipa som börjar närma sig fulländning. Det här att Love borrar och Sara slipar ger en liten fingervisning om arbetsfördelningen. Sara deltar fullt ut i produktionen utom då det gäller två saker, hon borrar inga pipor och använder inte svarven. Men det är nog bara en tidsfråga innan hon blir hemmastadd även med dessa maskiner. Att Love fick hjälp i verkstaden var verkligen behövligt, för efter vad jag förstår har man mer beställningar än man klarar av. Det är en intensiv verksamhet som pågår och närmast är det en stor beställning från Ryssland som ska bli klar. Ryssland är en ganska ny marknad för pipmakarpipor, men man hör från allt fler pipmakare att den ökar i snabb takt. En annan marknad som kommer med stormsteg är Kina och i just dessa två länder, Ryssland och Kina, har Love och Sara sina största kunder. Vem hade för bara ett fåtal år sedan trott att någon skulle sälja högklassiga pipmakarpipor till Kina? Men när nu gränserna öppnats och välståndet snabbt ökar i detta stora land, kan man bara vagt ana vart ett tilltagande intresse för pipor kan leda. Det är säkerligen värdefullt att finnas med från början, ha de rätta kontakterna och få tid att göra sitt namn känt.

Romanen om Moby Dick inspirerar till ett pipset

Love24Romanen om den vita valen Moby Dick skrevs av Hermann Melville 1851, men för oss lite äldre var den trots sin ålder en given läsning i ungdomen. Och läste vi inte romanen såg vi i alla fall filmen. Den har filmats inte mindre än tre gånger och den senaste inspelningen från 1956, med Gregory Peck i huvudrollen, har jag med spänning sett mer än en gång. Jag skulle dock kunna tänka mig att dagens ungdom inte är lika välbekanta med denna klassiker, kanske upplever de den rent av som lite gammaldags och mossig. I alla fall handlar den om kapten Ahab som är besatt av att fånga valen Moby Dick, vilken en gång berövat honom hans ena ben. Nåväl, vi ska inte fördjupa oss i historien men konstatera att den inte slutar särskilt lyckligt för vare sig Ahab eller valen. En spansk pipsamlare har blivit så fascinerad av historien om Moby Dick att han beställt ett 7-dagarsset från Love och Sara, ett set som ska bygga på gestalter och händelser i denna roman. Love berättar att kunden har en massa idéer om hur piporna ska se ut, och många av dessa är inte möjliga att tillfredsställa om man ska göra en fungerande pipa. Så det är ett flitigt utbyte av skisser mellan beställare och tillverkare inför varje ny pipa. Dessutom vill givetvis Love och Sara kunna stå för vad de gör både då det gäller funktion och formgivning, så det är de som har sista ordet, något som beställaren accepterat. Jag får se ett par pipor i serien som är under arbete och en av dem är så gott som klar – det var den pipan Sara slipade på då jag kom. Det är dock inte enbart sju pipor som ska tillverkas, varje pipa ska dessutom ha ett speciellt pipverktyg, givetvis även detta med anknytning till historien. Det hela ser ut att bli en verkligt spännande serie och vi hoppas kunna presentera hela setet då det blir färdig. Dock lär detta dröja ett tag, eftersom beställare och tillverkare är överens om att nöja sig med två pipor per år. Du kan se den första pipan, the Rum Barrel, här och till denna pipa är givetvis pipstopparen utformad som en romflaska.

Vackert utsirade silverringar

Love25Personligen är jag mycket förtjust i silverringar, så det är inte så konstigt att jag noggrant granskar ringarna på Loves pipor. Det är mycket vackert utsirade ringar med olika mönster och min fråga är given: Hur gör man en sådan? Love berättar att han och Sara står för designen, men produktionen överlåter man till en silversmed i USA. Orsaken till att man sökt sig så långt bort är att denne silversmed är en släkting till Love. Han är specialiserad på att tillverka vigselringar enligt anvisningar och önskemål från de blivande äkta paren, men nu gör han alltså även ringar till Love och Saras pipor.

Briar från många olika håll

Love21 Vid varje besök hos en pipmakare kan man givetvis inte låta bli att titta på lagret av briar. Hos Love och Sara finns ett stort antal klossar prydligt ordnade på hyllor och jag frågar var de kommer ifrån. Love svarar att där finns briar från ett flertal länder – man köper där man för tillfället kan få bäst kvalitet till det mest förmånliga priset. Några speciella favoriter har man inte, men till blästrade pipor säger sig Love föredra rot från Algeriet, eftersom den är lite mjukare. Jag ser också ett stort lager av bambu som kommer från deras kinesiske agent, men här har man gjort samma erfarenhet som så många andra pipmakare – kvaliteten är synnerligen varierande och mycket får kasseras.

Ombyggnad av verkstaden stundar

Love22Trots att man har fullt upp med beställningar tänker man ta en paus i produktionen i början av detta året. Orsaken är att man ska bygga om verkstaden; ytterligare en svarv ska installeras, utrustningen för sandblästring skall flyttas hit och monteras upp och man ska förbättra arbetsmiljön genom att förse varje maskin med ett separat utsug. Detta med utsug är nog synnerligen viktigt – det blir mycket damm vid vissa moment i tillverkningen, och ska man arbeta ett helt liv som pipmakare är det säkerligen en klok investering att ordna så ren luft som möjligt. Det har blivit dags för Sara att hämta Indra på dagis och jag dröjer mig kvar ett tag så jag får träffa henne. Indra tycker det är roligt och spännande med alla klossar och intressanta verktyg i verkstaden och växer man upp i en miljö som denna, är det väl inte alls omöjligt att intresset för pipmakeri vaknar. Kanske är det nästa generation av pipmakare inom familjen Geiger jag här ser framför mig.

Jan Andersson

Love23